Da Gud var en kanin

.

Da Gud var en kaninEn rørende skildring av et nært og varmt søskenforhold.

“Da Gud var en kanin” er historien om Eleanor Maude, eller Elly som hun kalles. Elly er født i engelske Essex, senere flytter familien til Cornwall, hvor foreldrene driver et Bed & Breakfast. Elly har en ganske spesiell familie som vi blir godt kjent med, hun har en bestevenninne som hun kaller Jenny Penny og ikke minst en kanin hun kaller Gud som kjæledyr.

Den første delen av romanen handler om barndomstida til Elly, en barndom, som blir preget av en stor hemmelighet. Elly vokser opp i en familie med snille og velmenende, men kanskje litt fraværende foreldre. Det er storebroren som er den viktigste person i livet hennes. Romanens andre del handler om hva som skjer med Elly etter at hun er blitt voksen og hvordan barndommens opplevelser setter sitt preg på hennes voksenliv.

Aller mest er dette en roman om kjærlighet. Kjærlighet i alle slags former, men aller mest om kjærligheten mellom bror og søster, Elly og Joe. Det er Joe som kjøper kaninen til Elly, etter en svært traumatisk opplevelse, og med den kan hun snakke om livets store spørsmål.

I fortellingen om Ellys barndom er det mye humor og uskyld. Jeg tar meg selv i å le høyt flere ganger av ulike episoder. Samtidig ligger det mørke skyer over det lykkelige familielivet, overgrep og vold er veldig tydelig til stede i skildringene, men som oftest er det mellom linjene vi som lesere kan forstå dette. Parallelt med historien om Ellys oppvekst og ungdom får vi små drypp fra store begivenheter i samtida. Mange av de store verdensbegivenhetene får direkte følger for menneskene i boka, blant annet terrorhandlingene 11. september 2001.

“Da Gud var en kanin” kan helt sikkert kalles en oppvekstroman, men den har ingen klar rød tråd i seg. Den har en episodisk oppbygning hvor vi følger livet til Elly, hennes familie og hennes venner gjennom mange ulike hendelser opp gjennom årene. Ingen av menneskene i boka er helt vanlige, alle har sine spesielle karaktertrekk på godt og vondt. Innvevd i handlingen er også små elementer at noe som kanskje kan kalles overnaturlige hendelser, disse virker ikke forstyrrende, men forsterker heller den litt magiske og eventyrlige stemningen i boka. Spesielt delen som omhandler Ellys barndom er både poetisk og humoristisk og selv om handlingen og temaene i boka innimellom er alvorlige gir historien en rørende skildring av et nært og varmt søskenforhold.

Elisabeth Soleim, Kristiansund bibliotek

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: