Jeg, Jako

.

jeg jako«Jeg blei slengt ut som en himmelfallen valp. Tida gikk i en virvel, alt blei glatt. Jeg gikk utpå det glatte og tenkte: Fins det noe underlag som holder, og i stedet for å søke et underlag som holdt, gikk jeg ut på det glatte for å se om det var noe fast der, hvis ikke kunne det være det samme.»

Boken er skrevet av Erling Kittelsen.

Hovedpersonen i boken er en ung rusavhengig gutt på rundt 16 år, som er på flukt fra både politiet og andre fra rusmiljøet. Han ender opp (man kan egentlig si at han havarerer) i et loftsrom hos en gammel mann, i en fjordarm på sørvestlandet et sted. Mens han kjemper med abstinenser og hallusinasjoner så skaper han et eget mentalt fristed som han periodevis flykter inn i. I denne verdenen møter vi Jako, en rev, som fungerer som en slags personifisering av gutten selv. Reven Jako møter flere andre dyr, blant annet en hare og en annen rev, som hjelper Jako i møtet med byråkrater og kontoransatte. Kittelsen bruker disse fabeldyrene og den marerittaktige drømmeverdenen til å kritisere byråkratiet og skjemaveldet som preger samfunnet.

Som nevnt går gutten inn og ut av denne drømmeverdenen og den «ekte» verdenen, men grensene blir ofte flytende. Etter hvert som man kommer lenger ut i fortellingen så blir det også opplagt at den «virkelige» verden også er en slags mytisk verden hvor absurde ting skjer. Skillet mellom hva som er guttens rusfantasier og hva som eventuelt er den mytiske/absurde virkeligheten blir også til tider uklar. Dette er muligens hensikten med teksten, men det var enkelte ganger jeg følte at det ble litt forvirrende.

Selve historien er ganske kort, bare en 108 sider, men innholdet er interessant og spekket med originale bilder og spennende ideer. En bok utenom det vanlige for dem som liker å fundere over det de leser.

Henrik

 

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: