Så ung, så kjekk, så modig

.

ung og kjekk og modigMinnesota, 1915: "Beklager å måtte skuffe deg, men jeg har det egentlig ikke så verst, i hvertfall ikke til forfatter å være. Bortsett fra alminnelige skavanker har jeg lite spektakulært å vise til. Jeg er ikke blakk, jeg er ikke noe geni, jeg er ikke foreldreløs. Jeg har aldri vært i krigen […]"


Slik presenterer Monte Beckett seg for leserne av Leif Engers nye roman. Monte Beckett er forfatter. Han har begått en bestselger, men har siden ikke klart å gjenta suksessen. Og det er ikke fordi han ikke prøver, han skriver minst 1000 ord hver dag og har produsert ikke mindre enn seks (eller var det syv?) romaner etter den første. Det er bare det at alle blir forkastet av forleggeren hans…

Derfor passer det bra for vår forfatterhelt å dra ut på eventyr sammen med naboen Glendon Hale. Det viser seg Glendon har vært på rømmen i mange år – og nå er han svært så ivrig etter å finne sin eks-kone og be om unnskyldning for at han forlot henne. Sammen drar de ut på sitt livs reise. Og det er et western-eventyr av en reise vi får bli med på. Her er det cowboyer, røvere, hester, politi, ett sirkus med alt det det bringer med seg, ung, brå forelskelse, en flom og en helt ekte Pinkerton-dektektiv, Charles Siringo! Monte Beckett overlever alt og alle han møter langs veien og han kommer til slutt hjem, men ikke det hjemmet han dro ut i fra.

Leif Enger er mannen bak Ned til elven som av norske anmeldere ble kalt et mirakel av en bok.  Det er også en av mine favorittbøker, derfor hadde jeg høye forventninger til denne. Og kanskje var de forventningene for høye? Så ung, så kjekk så modig er mer enn absolutt lesverdig; en knallgod wester’n, men noe mirakel er den ikke. Allikevel kan jeg varmt anbefale den – fordi Leif Enger har et godt språk, personene hans er lette å like om enn ikke helt troverdige. Hans gode fortellerevner driver deg videre i historien.
Sissel

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: