Fallvann

.

fallvannHvordan ville du reagere hvis du blir utsatt for en naturkatastrofe? Tsunami har vi hørt om, men det skjer gjerne langt borte i eksotiske strøk og ikke her hjemme, liksom. Men det kan det. Vi har mange demninger. Mikal Niemi har beskrevet hva som kan skje hvis en demning brister.

Mikael Niemi er mest kjent for Populærmusikk fra Vittula, en oppvekstroman fra Tornedalen. Denne boka handler ikke mye om å vokse opp, men om å overleve! Vi er fremdeles i nord-Sverige, der er Lulevassdraget blitt demmet opp. En dag brister demningen og flodbølgen som følger tar med seg mann og mus. Hus og digre trær følger med i dragsuget til neste demning – og videre helt ut i Bottenviken.

Vi følger flere mennesker før, under og etter møtet med flodbølgen. Boka åpner med Adolf Pavval som er ute i sin Saab 9000 Limosine med tonede vinduer. Adolf  ”navet” et sikkerhetskurs i England – her ble han kurset i kjøreteknikk og hvordan komme seg unna  kidnappere og annet pakk - godt å kunne når han kjører kundene sine. Godt å kunne også når det gjelder å komme seg unna en flodbølge skal det vise seg.

Det er gjerne i livsfare at menneskets sanne natur kommer fram. Overlevelsesinnstinktet er sterkt hos de aller aller fleste. Det er også utrolig hva man klarer å overleve med. Vår Saab-sjåfør reddes av at han har en støvsuger i bilen. En kvinne – ”nygravid” – klarer seg takket være et solid bygd hus og sine egenskaper til å kaste lasso.

Dette er en katastroferoman, men ikke uten humor og varme. Nieme er en god historieforteller og hans skrivekunst driver fortellingene videre. Resultatet er absolutt lesverdig og kan varmt anbefales

Sissel

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: