En elv en gang

.

en elv en gangEndelig fant jeg ei bok som fanga meg helt fra første kapittel! Jeg satt helt oppslukt en hel søndag og bare koste meg med denne. Forfatter Bonnie Jo Campbell har skapt en hovedperson som er uforglemmelig.

Vi følger Margo – Margaret Louise Crane fra hun er 15 år – i rett og slett hennes kamp for tilværelsen. Hennes mor har forlatt henne og faren blir drept rett foran henne. Hun skjønner at hennes barndomshjem ikke er et blivende sted, så hun flykter. I bestefars båt ”the River Rose” som hun arvet da han gikk bort, ror hun motstrøms oppover elva for å finne et sted å være mens hun leter etter moren. Margo gjør det hun må for å overleve. Jakt og fangst har hun lært av sin bestefar og hun vet også hvor hun kan finne spiselige planter. Hun er heller ikke redd for å søke ly i en manns seng så lenge det er med på å gi henne en smule trygghet.

Margo er viljesterk, selvstendig og vakker. Ung som er, er hun sårbar. Hun er også veldig sky. Hun nærmer seg både mennesker og bytte på den samme varsomme måten. Når hun først slipper noen innpå seg er hun lojal. Hun er en fremragende skytter – hennes forbilde er Annie Oakley – du vet, hun fra Annie Get your Gun. Jeg ser i andre anmeldelser at hun blir sammenlignet med Huckleberry Finn – og det stemmer sikkert! Meg minner hun om Victoria Jones som vi kjenner fra boka Blomstenes hemmelige språk (av Diffenbaugh).  Både Margo og Victoria er løvetannbarn.

Boka er helt usentimentalt. Margo gjør som sagt det hun må og sånn er det. Men hun lærer og vokser mens hun bor på elva. Hun finner sin styrke og identitet. – Og jeg fikk en god, gammeldags leseropplevelse jeg ikke vil glemme på en stund.

Sissel

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: