Me Cheeta

.

me cheetaVed første øyekast virket det som om "Me Cheeta" ville være en absurd og litt tåpelig leseropplevelse. Forfatteren James Lever har her skrevet en fiksjonell selvbiografi hvor apekatten Cheeta forteller om sitt liv.

Cheeta ble fanget i Afrika for så å bli fraktet til USA hvor han gjorde stor suksess og ble en berømt filmstjerne. Dette skjedde på 1930- og 40-tallet og det er selvsagt filmene om Tarzan (med Johnny Weismuller i hovedrollen) det er snakk om.

Apekatten Cheeta er bokens fortellerstemme (og forfatter) som betrakter og filosoferer over alt han har sett og opplevd i sitt over 70 år gamle liv. Selv om han tydeligvis har en intelligens på høyde med andre mennesker så er han alltid bare en apekatt for alle rundt han. Dette gjør at Lever kan putte han inn i en hel masse absurde situasjoner som en slags usynlig observatør som ingen tar særlig notis av.

Denne boken er en utrolig morsom, velskrevet og skarp satire over Hollywood, filmbransjen og alt man forbinder med det glamorøse livet. Vi får et usensurert innblikk i livet til filmstjernene, produsentene og de mektige eierne av filmstudioene som levde på denne tiden. Enkelte av fortellingene som Cheeta kommer med er nok oppdiktet eller overdrevet, men noen kjappe biografiske søk viste at noe av det vi får vite om filmstjernene er hentet fra virkeligheten.

Det kan skrives mye om hvorfor dette er en veldig bra bok som fortjener å bli lest, men det er da også allerede blitt gjort. Anmeldelser publisert i The Guardian, The Independent og The Telegraph kan leses på nett av de som er interessert. Boken ble utgitt i 2009 og er ikke oversatt til norsk enda, men den er å få lest på originalspråket. Les den!

Henrik

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: