Songar

.

songar I disse festivaltider har vi gjort en liten vri på boktipset, vi anmelder ei diktsamling og en musikk-ugivelse. Det er to av oss som anmelder, derav to målformer.

Gamal diktar rid ut i rim...

Jon Fosse er i år blitt granne med kongen og bur i Wergelands gamle hus i slottsparken i Oslo. Der har det budd rimsmedar før.

På oppdrag frå Festspela i Bergen skreiv han i 2009 ein syklus med tekster som kom ut i bok med den stutte tittelen: "Songar". Dei er heilt annleis enn dei tidlegare diktsamlingane hans.

Eg kan ikkje heilt skjøne at desse strofene var nødvendig å gje ut som eiga bok. Rytme og rim er for det meste på plass, men innhaldet er det verre med. Poeten får det så travelt med å passe forma at tankane hans ikkje når oss. Og kva i all verda er "havets oblat" som vi attpåtil skal lytte til?

Men noko greier Jon Fosse å halde innanfor slingrekanten. Hundar har han skrive godt om før, og "Andre hundesong" går slik:

Hunden opnar si rørsle
og ber deg om å bli med
Hunden peiker mot hjarta
Og så imot eit tre

Hunden tek deg i handa
Og seier: liker vel deg
Hunden peiker mot sola
Og så mot deg og meg

Hunden kviler i graset
Og så i fanget ditt
Hunden veit i sitt hjarta:
Du skjøner berre litt

Som ”dikt-novise” har jeg enhelt annen opplevelse av diktsamlingen. I og med at forfatteren er den han er, kritikerrost, genierklært og til en viss grad intellektualisert, har jeg rett og slett ikke turt å prøve meg på Jon Fosses tekster. Songar har vist meg at min frykt har vært ubegrunnet og kanskje kan diktsamlingen være en introduksjon til Jon Fosses tekstunivers for flere enn meg.

Magien i disse tekstene oppstår når Gabriel Fliflet setter musikk til dem. Det har han gjort til 15 av Jon Fosses Songar. Resultatet er ”Åresong” som ble urfremført på festspillene i Bergen 2010. Diktsamlingen fikk blandete kritikker, men konserten ble ”en snakkis”, og flere anmeldere ga seks i terningkast. Musikken som er en blanding av folkemusikk, jazz og med inspirasjon fra andre verdensstrøk, har blitt omtalt som verdensmusikk fra vestlandet! Resultatet er poesi for ørene; rytmen i teksten kommer til sin fulle rett. En CD full av stemninger og flotte klanger.

Knut og Sissel

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: