Krokodillens gule øyne

.

krokodillens gule øyneFransk Chik-litt - eller Feel-good-roman om du vil. For den får deg til å føle deg vel, denne mursteinen av en roman av franske Katherine Pancol. Hun er for øvrig Frankrikes mestselgende kvinnelige forfatter.

Vi skal til Paris og utdype det vanskelige forholdet mellom mor og datter, mellom søstre og ikke minst oppleve de franske ekteskap som som regel består av tre personer, mann og kone, samt mannens elskerinne. Romanen er morsom, er engasjerende og har et rikt persongalleri der enkelte er mer fargerike enn andre. Tittelen på boken tolker jeg som et bilde på alle de øyne som følger med og har en mening om alt - og som dømmer deg ut i fra seg selv.

Vår heltinne er en oppofrende kvinne som vier sitt liv til mann og barn. At hun har en doktorgrad på 1100-tallet har hun bare fått kritikk for – for hva kan hun bruke det til? Ikke til å få status, i hvert fall. Ektemannen er et elegant midtpunkt i familien, så lenge han slipper å være sammen med svigerfamilien. Han er også nokså tafatt, når det kommer til stykket – å miste jobben, takler han langt fra og det ender med at han reiser fra kone og barn. – Med elskerinnen (!) til Afrika for å bedrive krokodille-opdrett. Intet mindre!

Vår heltinne må derfor kjempe seg alene gjennom hverdagens ørken med trassige døtre (den ene langt verre enn den andre), samt dårlig økonomi, for selvfølgelig har mannen tatt opp et lån som han ikke klarer å betjene. At nød lærer naken kvinne å spinne beviser hun til det fulle. Jeg skal ikke røpe hele handlingen her, bare si at alt ender rettferdig og at doktorgraden blir etter hvert vel anvendt.

En perfekt bok for late sommerdager – eller som hygge under ullteppet når den tid kommer.

Sissel

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: