Rom

.

rom" I dag er jeg fem. Jeg var fire i går kveld da jeg gikk og la meg i Klesskap, men når jeg våkner i Seng i mørket, er jeg forvandlet til fem, abrakadabra. Før det var jeg tre og to og ett, og null. Var jeg minustall?"

 

Det er Jack som fyller fem. Han bor sammen med Mamma på Rom. Det rommet er hele Jacks verden som består av Klesskap, Bord, Stol og Lampe for å nevne noe – og Smelteskje; skjeen som var så uheldig å lene seg mot kjelen med kokende pasta. Jack er glad i Smelteskje – fordi den er annerledes. Jack vet at det er en verden utenfor med flere folk som han og Mamma – og de er ikke flate som de på TV. Senere innser Jack at verden utenfor er mye større enn det han kan forestille seg. Han synes det er svært merkelig at de som har bodd utenfor ikke kjenner til hele verden. ”I Rom visste vi hva alt het, men i verden er det så mye, folk vet ikke en gang navnene.”

Dette er ei bok jeg ble nysgjerrig på, da jeg var ute på reise i fjor. Hvor enn jeg var, var det en eller annen som gikk og leste denne boka – alle tilsynelatende like oppslukt. Vel hjemme får jeg tak i boka, men blir litt i tvil – er dette virkelig ei bok jeg orker å lese? Boka handler rett og slett om resultatet av ei barnekidnapping. Ville jeg orke å lese om noe så forferdelig? Ja, det orket jeg – og jeg kan trygt anbefale den videre. Hovedpersonen Jack er en som det er svært lett å bli begeistret for. Han står på og kjemper og gir ikke opp selv om han mister alt. Jack har blitt min nye helt!

Til tross for den alvorstunge tematikken, er dette en lettlest og engasjerende bok. Fortalt fra et barns perspektiv og med et barns språk gjør det lettere å takle den hjerteskjærende skjebnen til Jack og hans mor. Vel er denne boken fiksjon, men vi vet at dette skjer.

Forfatter: Emma Donoghue

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: