Pøbelkomiteen

.

pøbelkomiteen"Det er bare en SMS. Når jeg søker på eieren av nummeret, kommer Steinar Grimstad opp. Så ekstreme sammentreff skjer ikke. Det er min Steinar Grimstad. Han som har gjort alt. Han som ble landskjent. Han som ikke eksisterer. Han skriver kun fire ord: Kom dit du veit"

Slik åpner Arne Svingens oppvekstroman Pøbelkomiteen, og på de følgende sidene blir vi presentert for kjernen i Pøbelkomiteen fra Grorud: Are - jeg-personen i boka, eventyreren Espen og Espens ett år yngre bror Geir med ”Groruds beste skuddbein” (som han lot forfalle mens han grodde bydelens lengste hår), den fåmælte Edgar, Rune med de tørre replikkene. Og Vidar som alle likte, han som aldri gjorde forskjell på noen. Men ingen Steinar blir presentert. Hvem er denne Steinar Grimstad som Are fikk en sms fra innledningsvis?

Romanen har ei rammefortelling som foregår i nåtid, med hendelser som fører til at Are begynner å skrive ned minner fra barndoms- og ungdomstid. Fra første stund føres vi inn i en viltvoksende og humoristisk, men også til tider sår oppvekstskildring fra et nybyggerfelt på Grorud.

Hvert kapittel forteller en avsluttet tildragelse, og velkomponerte episoder kommer på løpende bånd, der den ene elleville skildringen overgår den andre. Guttenes nabolag er befolket med blottere, fylliker, kommunister, en-beinte, en sjimpanse og ikke minst den beryktede Romsåsgjengen. Og Steinar Grimstad...

Boka vekker klare assosiasjoner til Saabye Christensens Beatles, men i Pøbelkomiteen befinner vi oss på 1970- og -80-tallet, og det er det australske hardrockbandet AC/DC som står i sentrum musikalsk. Hvert kapittel innledes med et sitat hentet fra låtene deres, noe som sikkert gir en ekstra dimensjon for den innvidde.

Svingen har et presist blikk for detaljer og tidsånd, og de sporadiske dryppene fra nåtidshistoria er med på å drive romanen framover. Mysteriet Steinar Grimstad får vi også svar på…

Hilde

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: