Slik skal vi velge våre ofre

.

slik skal vi velge vaare ofreÅlesunderen Bjørn Vatne debuterte i fjor med boka Slik skal vi velge våre ofre. En sterk debut som mange har merket seg, og som han er blitt belønnet med Bokbloggerprisen for.

Vi følger Kjetil, en litt tafatt alenefar fra Ålesund. Han plages av å ikke strekke til i farsrollen. Han er stadig sent ute til barnehagetilstelninger og andre avtaler, datteren på fire nekter å gjøre som han sier, og han føler de andre foreldrenes blikk i ryggen. 

I jobben som reklameskribent sliter han med motivasjonen, og han er ikke videre komfortabel i andre menneskers nærvær. Følelsen av å være mindreverdig ligger som en hemsko i alt han gjør, og han er overfølsom for kritikk.

Sorgen over tapet av barnets mor er også stort. Hun døde under fødselen, og med henne døde også mye av Kjetil. Kule, radikale Aina representerte så mye av det som Kjetil selv ønsket å stå for.

I sin ganske ensomme tilværelse får han utløp for frustrasjon og sinne gjennom å poste anonyme blogginnlegg. I starten er de relativt harmløse, om enn bastante og nådeløse karakteristikker av mennesker som bare følger strømmen. Etterhvert blir hans alter ego stadig mer ekstremt i sine meninger.

Slik skal vi velge våre ofre er en intens, medrivende og velskrevet roman om sorg, om å undertrykke sin egen stemme og om faren ved å aldri stå opp for seg selv.

Vigdis Ødegård, Vestnes folkebibliotek

Er boka ledig ved Ålesund bibliotek?

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: