Den hemmelige dagboken til Hendrik Groen 83 1/4 år

.

hendrik groenLikte du Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant og En mann ved navn Ove? Da vil nok dagboken til en litt rampete mann ved navn Hendrik Groen falle i smak.

Forfatteren er nederlandsk; han skriver under psudonymet Hendrik Groen. Dag for dag skildres livet på et hollandsk gamlehjem, slik det fortoner seg for Hendrik. Han steller i stand litt hodebry for bestyrerinnen, som for eksempel når hun må etterforske massiv fiskedød i lobby-akvariet. Den skyldige er Hendrik Groen. Han måtte kvitte seg med noe tørr fyrstekake han hadde blitt servert, og hadde jo ikke tenkt på at sånt ikke var god fiskeføde.

Den norske tittelen henviser til boken Hemmelig dagbok for Adrian Mole, 13 3/4 år fra 1986. Og mens Moles hodebry stort sett er preget av pubertale problemer, er det alderdom og forfall som preger livet til vår venn på gamlehjemmet:
«Ledd viser tegn til sjenerende slitasje, prostataen står ikke til å redde, lungene er godt innrøykt og kjører for halv maskin, hjertet er dårlig. Jeg har flaks med hodet, som er så klart at jeg kan oppleve forfallet fullt bevisst.»

Samtidig er det nok av satiriske spark i baken til nederlandsk eldreomsorg og til samfunnet generelt. Er du på jakt etter en lett og underholdende roman til sommerferien, eller om du selv er litt smårampete og aldrende, er dette et godt valg.

Vigdis Ødegård, Vestnes folkebibliotek

Er boka ledig ved Ålesund bibliotek?

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: