Den lille kaninen som så gjerne ville sove

.

Den lille kaninenDette er en sovehjelpsbok for barn skrevet av Carl-Johan Forssén Ehrlin.

Med psykologiske avslapningsteknikker "gjemt" i teksten er dette boken som går langt i å love at barna sovner lettere om kvelden. I innledningen får de voksne instruksjoner, som at uthevede ord skal leses med ekstra trykk og at ord i kursiv leses ekstra langsomt. Vi tas med inn i eventyret om Kalle Kanin, som sliter med å sovne om kvelden. Mamma Kanin tar ham med til gode hjelpere, blant andre til onkel Gjesp. Han kan lese trylleformularer og strø sovepulver over Kalle, som kjenner at han blir trøttere og trøttere.

De møter  også den snille Sovesneglen, som røper at hans triks er å gjøre alt saktere. "Gå sakte, så sakte, beveg deg sakte, så sakte." 

Boken er hyllet i Sverige og England, og virkningen skal være så og si "magisk". Det blir selvsagt opp til den enkelte å gjøre seg opp en mening om. Spesielt første gang boken leses kan kanskje denne nye måten å lese på virke litt uvant. I instruksene står nemlig også at når det står [navn], skal man lese barnets navn. Noen barn vil nok synes det er litt rart at boken "snakker" til dem, andre vil nok like det. Den gjentakende formen ("...bare la det ta deg ned, sakte ned på bakken. Sakte ned, ned, ned.) kan også virke uvant på både liten og stor, men ordene som gjentas er hele tiden ord som forbindes med å være tung, rolig og trøtt. Og man venner seg fort til deg. Om barnet ditt virkelig sliter med søvnen er denne boken verdt et forsøk. For andre barn, som sovner lett om kvelden, er det muligens ikke så lurt å gjøre oppmerksom på at søvn kan være vanskelig. God natt! 

Vigdis Ødegård, Vestnes folkebibliotek

Er boka ledig ved Ålesund bibliotek?

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: