Sammen for alltid

.

sammen for alltid"Læreren er forelsket i mamma! kan man tenke noe verre. NEI! Altså, mine foreldre er skilt for lenge siden. Så det er LOV. Mamma er en snill mor. Læreren er en grei lærer. Men sammen. Noe så ekkelt!

Slik begynner boka om Polleke, en kvikk og fornøyd jente  på 11 år i en by i Nederland. Polleke har det bra med en grei mor, en far som vil bli dikter, en bestevenninne, en bestevenn/kjæreste, en ok lærer og kjekke besteforeldre som bor på landet.

Men så begynner ting å skje - ja, hva gjør du når læreren pluselig dukker opp hjemme og ikke lenger er læreren, men Walter?

Det begynte med et yrkesprosjekt hvor Polleke sa at hun ville bli dikter. I friminuttet gir den kjekke kjærsten Mimo med de fine mørke øynene henne en lapp, hvor det står: "Jeg kan ikke være sammen med deg lenger, for i min kultur tror jeg ikke det er lov for jenter å være dikter, og jeg skjønner ikke at noen vil være det." Rasende svarer Poleke: "Du kan hoppe i dass med den drittkulturen din! Finn deg heller en jente som går med støvklut på hodet. Veldig praktisk!"

Læreren finner lappen og da blir yrkesprosjektet endret til et antirasismeprosjekt... og hun som bare var så forelska i den marokkanske Mimo.

Faren får ikke til å skrive dikt, men Polleke får det til. Det bobler opp dikt når hun er trist, sint eller glad. Her er hennes gravskrift:

Her hviler
dikteren Polleke
hun døde som
elleveåring av
en Rar mor

Faren blir mer og mer vanskelig å forstå, også for besteforeldrene ute på landet. Kanskje det hjelper å be til deres gud, selv om hun ikke tror. Livet er ikke enkelt hverken for barn eller voksne, men det hjelper å snakke om det - eller skrive et dikt.

Sammen for alltid er en fin, varm og humoristisk bok om å være 11 år, ha kjæreste og skilte foreldre. Men annerledes fordi Polleke går i en klasse med bare 2 nederlandske elever, hun og venninnen, og hun er kjæreste med Mimo, som har marokkanske foreldre. Og faren har rusproblemer. Begge tema er aktuelle tema som for sjeldent er tatt opp i norske barnebøker. Dette er en bok til å bli glad og klokere av. Passer for 9-12-åringer og vil være fin som høytlesingsbok.

Bok 2, Livet er herlig, er allerede kommet på norsk. Serien er på 5 bøker.

Guus Kuijer er Nederlands store barnebokforfatter, som endelig er oversatt til norsk. I 2012 fikk han Astrid Lindgrens minnelegat.

Gudrun Refstrup, Fræna folkebibliotek

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: