Lilja 4-ever

.

Lilja 4 ever16-årige Lilja står på en bro i Malmö en grå ettermiddag. Med den mektige lyden av metallbandet Rammsteins Mein Herz brennt i bakgrunnen, aner vi at her burde ikke Lilja være. Man glemmer ikke denne åpningsscenen, for filmen kommer til å ta tak i seerens mage og hjerte.

Det handler om å komme seg ut, komme seg vekk fra livet blant nedslitte boligblokker i en sovjetisk drabantby, boblende over av ungdomsenergi som Lilja er. Da mora stikker avgårde til Vesten med en kjærest på den bitreste tenkelige måten, blir Lilja alene med sin eneste venn, 12 år gamle Volodia, som hun kan fortsette å sniffe lim sammen med.

Til gjengjeld er Volodia godt og varmt selskap, spilt så uvanlig godt av Artiom Bogutsjarskij. Men Lilja, velspilt av den fotogene Oksana Akinshina, har sine opp- og nedturer for å si det mildt. Hun kjeder seg, livet er flat, men en sjelden gang får hun også pynte seg. Humørsvingene er akkompagnert av uttrykksfulle lydspor som påvirker filmopplevelsen betraktelig; som nevnt tyske Rammsteins tungsinn, svenske Lambrettas håpefulle toner, russiske tATus melankoli og russiske ViaGras munter spenning.

Så dukker det opp en kjærest, en svensk russer som kan gi henne den samme mulighet som mora fikk. Da blir det Volodia som blir lei seg og vi føler veldig med han. I blant tar regissøren effektivt i bruk slow motion og Vivaldi-toner for å få oss til å dele det Liljas hjerte utsettes for før og etter dette gjennombruddet som å flytte til Sverige er.

Om musikken er mektig, er historien sterk; en film som gjør de fleste andre filmer trivielle. Seeren gjør sine tanker lenge etter. Man kan ikke unngå å bli klokere, for filmen er så virkelighetsnær, og der er det en forskjell fra Lars von Trier.

Regissør Lukas Moodysson skapte noen usedvanlige gode filmer på slutten av 1990-tallet og tidlig 2000-tallet, spesielt ungdomsfilmer og spesielt Fucking Åmål (1998). Naturligvis ble det store forventninger til det som måtte komme etterpå. Med denne filmen (2002) ble det en ny vri med andre følelser, ny teknikk og en ny holdning som gjorde han Nordens beste regissør for tolv år siden. Filmen ble veldig godt mottatt rundt om i verden, men ble problematisk i Sverige. Aldersgrense 15 år.

David Beadle, Haram folkebibliotek

Er filmen ledig ved Ålesund bibliotek?

Tags: Drama

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: