Mad Max: Fury road

.

Mad Max“What a day! What a lovely day!”
Og for en utrolig bra actionfilm.

Regissør George Miller har skapt en av de beste actionfilmene jeg har hatt gleden av å se på veldig lenge. Alle elementene som en god actionfilm må ha er tilstede og jeg føler meg ganske sikker på at det vil gå en lang tid før jeg kommer over en like bra film.

Handlingen finner sted i en post-apokalyptisk verden som hovedsakelig bare består av ørkener. Når filmen starter møter vi Max (spilt av Tom Hardy), som blir fanget av lakeiene til den lokale kultlederen/herskeren Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne). Samtidig som Max blir holdt fanget, prøver en av Immortan Joes nestledere, Imperator Furiosa (spilt av Charlize Theron) og haremslavene å stikke av fra diktatoren med håp om å kunne leve et bedre liv. De kommer ikke langt før Immortan Joe får med seg fluktforsøket og setter etter dem med alle troppene sine. Stakkars Max blir dratt med i jakten og må etter hvert alliere seg med Furiosa for å kunne overleve.

Det er hele plottet. Nesten hele filmen er en eneste stor jakt, hvor spenningen nesten alltid er skrudd opp på topp. To timer bare flyr avgårde før man er klar over det. Jeg har kommet over anmeldelser på nettet som spøkefullt sier at filmen bare har fire replikker. Dette er selvsagt en morsom overdrivelse, men det er en del sannhet i det. Max gjør sjeldent mer enn å grynte, skyte og si enkeltord. Det som er så flott er at skuespillerne klarer å uttrykke så mye gjennom kroppsspråk og ansiktsuttrykk. Det sier mye om talentene til Tom Hardy og Charlize Theron at karakterene deres har dybde ved seg og blir både interessante, sympatiske og kule, selv med et minimum av replikker. Selv harem-jentene har hver sin personlighet og blir mer enn bare pene ansikter.

En annen ting som gjør denne filmen kjempebra er spesialeffektene og actionscenene. Mens de fleste moderne actionfilmene er proppet med digitale effekter som jo ofte ser digitale ut, har George Miller valgt å fokusere på praktiske, virkelige spesialeffekter. Digitale effekter brukes nesten bare til å lage bakgrunner. Nesten alle eksplosjonene, flammene, stuntene og kollisjonene er ekte. Resultatet er en film med muligens de beste actionscenene som har blitt skapt på film noensinne.

Hvis du er en fan av actionfilmer så kan jeg ikke anbefale denne filmen nok. Definitivt en fremtidig klassiker. Aldersgrense: 15 år.

Henrik

Er filmen ledig ved Ålesund bibliotek?

Tags: Action

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: