Barbara

.

barbaraEn sofistkert lege fra Berlin flytter til en avsidesliggende by ved kysten, der en ny jobb venter på henne ved det lokale sykehuset. Men med Berlin mener vi Øst-Berlin og med flytting mener vi politisk eksil til provinsen. Vi er i 1980-årene, likevel er det ikke bare maling på veggene som mangler ved sykehuset.

Barbara prøver å finne seg til rette i den kvelende stemningen som var det fargeløse Øst-Tyskland, der fantasiløse klesantrekk er på mote. Har man noe av betydning å si, må vinduer og dører lukkes først - og da kan man hviske. Poplyden fra tresylindrede småbiler i den tynne trafikken er alt som bryter den trykkende stillheten, med mindre bilen har stanset utenfor en adresse der noens liv skal ransakes.

Som en fargerik kontrast, synger det lange graset i vinden, mens den friske brisen tar tretoppene langs stien mot sjøen der Barbara av en eller annen grunn sykler målbevisst, nå med håret fritt.

Selv om Barbara må oppleve å få både leiligheten og kroppen gjennomsøkt av det hemmelige politiet, har hun en søknad inne for å flytte til Vesten, der hun har en elsker. Kanskje det er forhåpningen om et positivt svar, eller kanskje det er legegjerningen; hun klarer alltid å heve seg over den grå tilværelsen, stolt og utilnærmerlig. Når en ung jente fra en arbeidsleir blir mottatt som pasient imidlertid, oppstår det en sprekk i Barbaras kaldsindige mine.

Filmen Barbara engasjerer kontinuerlig med eit fint tempo, mens legen Barbara er meget velspilt av Nina Hoss.

Aldersgrense 11 år
 
David Beadle, Haram folkebibliotek

Tags: Drama

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: