Boktyven

.

BoktyvenFilmen Boktyven utspiller seg i Nazi Tyskland i det den andre verdenskrigen starter i 1939 og noen år etter. For enkelte kan det derfor komme som en overraskelse at det "ikke skjer noe", mens Døden i form av en fortellerstemme fører oss gjennom historien. Gode skuespillerprestasjoner skaper imidlertid mange lyspunkt og handler om en ferdighet de fleste av oss får, men som er lett å ta for gitt.

9-årige Liesel tvangflyttes fra sin mor på landet, fordi hun er kommunist, til en fosterfamilie i byen. Her skaper særlig Liesels nye far en tryggere miljø for hovedpersonen, sammen med en streng fostermor. Stilt opp mot fostermoren, kan den hjertevarme fosterfaren virker nesten sentimental. Men det er han, ut av lojalitet til en jødisk kollega som hjalp han under den første verdenskrig, som går til det modige skrittet av å skjule en ung jøde i kjelleren, mens alt som er jødisk på gatenivå over blir plyndret og brent. Mellom unge Liesel og jøden Max i kjelleren utvikler det seg et fint forhold som bærer varmen videre i det triste tilvære.
Filmen er interessant fordi det skildrer livet i Nazi Tyskland uten at historien er direkte politisk. Det ville ha vært en fordel om den britiske regissør Brian Percival hadde valgte enten tysk eller engelsk tale, i stedet for en blanding eller en merkelig dialekt. Kvaliteten på filmen heves imidlertid av musikken. Dette står amerikanske John Williams for; kanskje verdens største komponist av musikk for kinoen.

Innledningsvis blir Liesel interessert i ei bok som ligger på bakken under begravelsen av hennes dødssyke bror - men som fysisk gjenstand, for hun kan ikke lese. Senere blir hun opprørt over å se Nazister brenner bøker på rituelt vis på et bål. Her berger hun seg ei bok til. Gjennom fosterfaren lærer hun først å lese, for så å utvikle en stor lidenskap for lesing. Hun blir historiens boktyv, ved å stjele bøker arkivert i biblioteket hjemme hos borgermesteren av München. Gjennom Liesel får bøkene nytt liv, og jøden i kjelleren og lokalbefolkningen i tilfluktsrom får gleden av å bli lest til.  Dette gir historien mening. De som finner filmen kjedelig er trolig de som ikke ser hva en glede å lære å lese kan bli.
Unge kanadiske Sophie Nélisse gjør en glitrende debut på det internasjonale kinolerretet som Liesel, og har blitt rikelig premiert for rollen. Liesels nye far, Hans Hubermann, blir også veldig godt spilt av australske Geoffrey Rush (kjent frå Kongens tale).

Aldersgrense 11 år
David Beadle, Haram folkebibliotek

Tags: Drama

 Ålesund bibliotek | Besøksadresse: Rådhuset, Lavblokka 2. etg. | Tlf: 70 16 22 60 | E-post:
Spjelkavik filial | Moa helsehus | Tlf: 70 16 45 30 | E-post: